Pyreneeën en Katharenland, motorreizen en motorvakanties

In de 13e eeuw ontstond in de Languedoc het Katharisme, dat een afgescheiden christelijke religie is die gepropageerd werd door predikanten. Het kreeg al snel vele aanhangers en werd gewaardeerd door de landheren.

De kastelen van het Katharenland zijn een herinnering aan dit epos. Peyrepertuse (de grootste), Aguilar, Termes, Puilaurens, Quéribus (de laatste vestingstad van de Katharen, die de wapens in 1255 neerlegden) en Puivert waren de indrukwekkendste vestingsteden. Ze lijken wel te balanceren op de hoge rotsachtige bergtoppen of uitstekende rotsen waaraan ze zich vastklampen, terwijl hun gekanteelde walmuren dan weer van kracht getuigen.

De Pyreneeën zijn een gebergte gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk. Het gebergte strekt zich uit over ongeveer 430 kilometer, van het westen naar het oosten, tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De Pyreneeën bestrijken in totaal zes Franse departementen en vier Spaanse regio's; het dwergstaatje Andorra ligt volledig in het gebergte.
Het gebergte is ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden (zie kaart >>).

Motorreizen in de Pyreneeën en het Katharenland

Met de dagtochten bestrijk je het gebied dat ruwweg gelegen is tussen Carcasonne, de middellandse zeekust, Andorra en Spaans Catalonië. Je rijdt in een week 6 dagtochten. Met twee tochten wordt het Katharenland verkend, een gaat er naar de kust en met een drietal tochten rij je een paar keer dwars door de Pyreneeën, bezoek je Spanje en Andorra, etc.

Beste reistijd

In het (vroege) voorjaar en de latere herfst bestaat altijd de kans dat één of meerdere passen gesloten zijn. De beste reistijd ligt daarom dan ook tussen midden mei en half oktober. Klik hier voor een actueel overzicht van de toegankelijkheid van de paswegen.

Verblijfsmogelijkheden in de Pyreneeën

Voor onze accommodaties in de Pyreneeën klik hier>>