Nieuws, wetenswaardigheden en actualiteiten over ons en ons programma, de reizen en Frankrijk.

(klik hier voor automatische toezending van de nieuwsbrief)

Verkeersboetes >>
Nieuwe verkeersregels in Frankrijk. >>
overtochten naar Corsica>>
foto's en films >>
motortransport per vrachtauto >>
individuele reizen met privé gids >>
tanken in Frankrijk met de pinpas>>  
privacyverklaring >>
garantieregeling >>
 

Verkeersboetes Nederland - België - Frankrijk

Enige tijd geleden stond in de Franse media een berichtje dat buitenlanders in Frankrijk erg veel verkeersovertredingen maken en daarvoor beboet worden. Gemiddeld is 5% van het verkeer uit het buitenland afkomstig, maar gaan zo'n 25% van alle boetes naar die buitenlanders. In de vakantieperiode loopt dit zelfs op tot 50%. Ter vergelijking, in de rest van Europa waar het aandeel buitenlands verkeer ook gemiddeld 5% bedraagt is het boetepercentage voor de buitenlanders slechts 15%.

Dit bericht dook ook op in de Nederlandse pers met de teneur "zie je wel, die %$@ fransen pakken weer de toeristen". 

Reden voor ons om de hoogtes van de verschillenden verkeersboetes en de opbrengsten per land eens op een rijtje te zetten:

  binnen bebouwde kom buiten bebouwde kom opmerkingen
Frankrijk
(bron: www.securite-routiere.gouv.fr
    Bij betalen per internet binnen de termijn zijn de bedragen €45 en €90
1 - 10 km te snel 135 68 + 1punt
11 - 20 km 135 68 + 1 punt
21 - 30 135 135 + 2 punten
31- 40 135 135 + 3 punten + 3 jaar rijbewijs kwijt
door rood licht rijden 135 135  
      Totaal aan boetes in 2013:
579 M€
België
(bron: www.wegcode.be)
     
1 - 10 km 50 50  
11 - 20 90 65  
21 - 30 190 110  
31 - 40 290 160 + rijbewijs ingevorderd
door rood licht rijden 175 175  
      Totaal aan boetes in 2013:
460 €
Nederland
(bron: www.om.nl)
     
1 - 10 km 71 41  
11 - 20 148 141  
21 - 30 276 259  
31 - 40 rechtzaak rechtzaak  
door rood licht rijden 230 230  
      Totaal aan boetes in 2013:
1.070 M€ (!)

 

Nieuwe verkeersregels in Frankrijk

In Frankrijk zijn een aantal verkeersregels van kracht die zowel de motorrijders als automobilisten aangaan. Wij krijgen hierover regelmatig vragen. Er bestaat veel onduidelijkheid, daarom dit overzicht:
 
Handsfree bellen, navigatieaanwijzingen en radio beluisteren:
Het is voor elke bestuurder (auto, motor en fiets) verboden om zgn. "earphones", "oortjes" of koptelefoons te gebruiken tijdens het rijden. In principe gaat het om alle soorten luidsprekers die je in of direct op het oor draagt. In de auto blijft het gebruik van een in de auto ingebouwde handsfree set toegestaan. Op de motor mag je de in de helm ingebouwde luidsprekers voor je intercom/ navigatiesysteem/radio ook gewoon blijven gebruiken. Zie ook de foto's hierna.
Oh ja, de boete bedraagt € 135
 
Flitspaalmeldingen op je gps:
Het is in Frankrijk verboden om een toestel bij je te hebben dat je waarschuwt voor flitspalen, radar e.d..
Wel mag het toestel je waarschuwen voor een "gevaarlijk traject" of een "gevarenzone". De argumentatie is dat de flitspalen er staan voor de veiligheid, dus als je gewaarschuwd wordt voor een gevaarlijk stuk weg is dat alleen maar goed voor je veiligheid. De Fransen zijn zo gek nog niet.... :)

Alcoholtester niet meer verplicht:
Het niet meer verplicht is om de alcoholtester (éthylotest) bij je te hebben op de motor. Weer een probleem minder dus! Automobilisten moeten er nog steeds wel (twee) bij zich hebben.

Reflecterende kleding en helm voor motorrijders:
Formeel moet elke franse motorrijder en -passagier reflecterend materiaal op of aan zijn of haar kleding hebben. Dit kan zijn een geel of oranje vest, maar ook door de fabrikant aangebrachte stroken/stukken. Er gelden daarvoor een paar eisen. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van reflecterende stickers op de helm. Maar er wordt in de praktijk nooit op gecontroleerd. En, als je kleding en helm voldoet aan de eisen van je eigen land dan is het OK.
 
Geel vest:
Ook motorrijders moeten een geel vest bij zich hebben. Maar ze hoeven het tijdens het rijden niet te dragen! Je moet het vest alleen aandoen als je bijv. met pech langs de (snel)weg staat.
 
Voorwaarschuwing flitspalen/-kasten:
Aan de bijzonder sympathieke Franse gewoonte om vóór elke flitspaal of -kast een waarschuwingsbord te plaatsen is helaas een einde gekomen. Al enige jaren krijgen nieuwe flitspalen er geen meer.
Hou onderweg wel de opflitsende snelheidsaanduidingen met de smileys in de gaten. Als je deze palen ergens onderweg buiten de bebouwde kom ziet dan weet je bijna zeker dat er ook een flitskast volgt. Hetzelfde geldt voor een snelheidsbord op een plek waar je het eigenlijk niet verwacht. Zowel op snelwegen als op binnenwegen. Dit zijn altijd borden met een onderbord "rappel". Ook daar even oppassen, meestal volgt dan een flitser!
Tenslotte: soms staat op het wegdek een driehoek met daarin een "R" geschilderd (meestal gedaan door een vriendelijke localo die z'n collega weggebruikers wil waarschuwen..). Ook hier oppassen!
 

Overtochten naar/van Corsica; nieuwe havens

Het is bij ons nu ook mogelijk om overtochten van/naar alle havens in Frankrijk en Italië die een veerverbinding met Corsica hebben te boeken. In Frankrijk zijn dat Marseille, Toulon en Nice en in Italië Genua (Savona) en Livorno. Ideaal voor al diegenen die op de heen-terugreis nog een stuk Dolomieten of Alpen willen meepakken. Vraag ons hier naar de mogelijkheden en de prijzen>>

Foto's en films

Op vele pagina's op deze site vindt je linken naar fotoboeken. De gehele verzameling vindt je hier >>
.

Motortransport per vrachtauto

Op wens verzorgen wij het transport van je motor per vrachtauto. Wij werken daarvoor samen met een belgische transporteur die zich uitsluitend gespecialiseerd heeft in het transport van motorfietsen met speciaal hiervoor ingerichte trailers. Deze trailers zijn voorzien van wielklemmen en je motor wordt bovendien afgespannen. Je motor wordt dus niet -zoals zo vaak gebeurt - eerst in een krat of een rek gepakt waarna deze rekken gestapeld worden in een "normale" trailer.
Er kunnen tot zo'n 30 motoren per keer mee. Het spreekt vanzelf dat deze service bedoeld is voor groepen motorrijders (clubs, vriendengroepen e.d.). De motoren worden voor aanvang van de reis opgehaald op een verzameladres in Nederland of België en vervoerd naar de plaats van bestemming. Zelf reis je met de trein of het vliegtuig. Bij aankomst staat de vrachtwagen met de motoren al op je te wachten. Meer weten? Neem daarvoor even contact met ons op >>
 

Motorreizen met privé begeleiding

Bij ons kun je een individuele reis mét privé gids boeken.
Hij rijdt de routes met je mee (op z'n eigen motor), laat je speciale dingen zien, speelt in op speciale wensen die je mocht hebben, geeft indien gewenst tips en truc's bij het rijden in bergachtig gebied, fungeert als tolk, enzovoort. Deze service is bedoeld voor diegenen die bijvoorbeeld....
  • meer diepgaand en in detail met de streek willen kennismaken,
  • zich niet zeker genoeg voelen om alleen in een vreemd bergachtig terrein te moeten rijden,
  • die het prettig vinden hun rijtechniek te vergroten met een ervaren begeleider bij zich.

Wil je gebruik maken van deze service dan gelden een paar voorwaarden:

  • je boekt een individuele reis in een van de hotels P16-ARCA, P04-BURH of P10-CABA
  • er kunnen maximaal 6 personen gelijktijdig met de gids mee
  • je moet bij de boeking aangeven dat je hiervan gebruik wilt maken.
Het beste is het om voor je boeking even contact met ons op te nemen om te weten of er op de door jou gewenste data nog plaats is.
.

Tanken in het buitenland (ook in Frankrijk) met je pinpas

Zo af en toe horen wij verhalen van onze gasten die in Frankrijk getankt hebben met hun pinpas en waarbij dan meer geld van de rekening is afgeschreven dan dat er getankt is. Opmerkingen als "die #$% fransen" of "ze hebben me &%#$@ bestolen" zijn dan niet van de lucht.
Wij hebben eens nagevraagd bij een grote bank (ABN-AMRO) hoe dit komt. Hier hun reactie:
 
" ....bij betalen bij onbemande tankstations in het buitenland met de pinpas wordt in de meeste landen (dus niet alleen in Frankrijk) een bedrag gereserveerd om te tanken. Meestal is dit tussen de € 90 en € 140. Uw bank krijgt dit bericht binnen en schrijft dit bedrag meteen af van de rekening. Het bedrag waarvoor getankt is is meestal lager. Het juiste bedrag wordt na enkele dagen alsnog van de rekening afgeschreven en het "gereserveerde" bedrag wordt na ca 10 dagen weer automatisch op de rekening teruggestort. Deze boekingen hebben altijd dezelfde rentedatum waardoor er geen gevolgen zijn voor de renteberekening...."
 
Onze conclusie en advies:
  • deze "regeling" wordt niet alleen in Frankrijk maar ook in andere landen toegepast,
  • wil je dit niet betaal dan bij een onbemand tankstation met je creditcard en niet met de pinpas,
  • of zoek een bemand tankstation en betaal contant. Maar dit is buiten de "normale" werkuren niet altijd mogelijk...
 
.
 
routevoorbereiding
 .
privé wijnproeverij
.
 
Bezoek aan motormuseum
 .
 
tanken betalen met de pinpas?
.
 
tanken betalen met de pinpas?
.
 
 Vakantiesalon Brussel
 .
 
 
 
 
 
Ethylotest